- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Avfall och återvinning
- Avfall från hushåll
- Slamtömning och latrin
- Vad händer med slammet?
Vad händer med slammet?
När slambilen är full åker den till en så kallad slamlagun för att tömma. Slamlaguner finns på fem ställen - Graninge, Ramsele, Junsele, Näsåker och Gistgårdsön (Kramfors kommun).
Slammet innehåller mycket vatten som måste tas bort för att det ska gå att hantera slammet. Slamlaguner är stora gropar i marken som är grävda på ställen där marken består av flera meter sand. Det är också väldigt långt till grundvattnet och de ligger långt från bebyggelse.
Eftersom marken består av sand så kan vattnet från slammet infiltrera i marken. Samtidigt sker en rening av kväve och fosfor i sanden. Marken fungerar som en jättestor infiltrationsbädd - på samma sätt som vid många enskilda avlopp.
Slammet ligger i gropen 1-3 år för att vattnet ska rinna bort. Därefter grävs det upp och läggs på en yta bredvid. Samtidigt som slammet grävs ur gräver man ur ca 1-2 dm av sanden i botten och ny sand fylls på. Slammet får ligga minst ett år för att torka ytterligare.
På vintern sker något som kallas frystorkning. Vattnet i slammet försvinner när det fryser. Kvar finns en hög med slam som ser ut som jord. Detta slam komposteras sen tillsammans med krossat trädgårdsavfall.
När det är komposterat används det i vår sluttäckning av våra nedlagda deponier (Rödsta, Ramsele och Edsbacken). Slammet läggs som det översta skiktet, ett så kallat växtetableringsskikt.