- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Tillsammans
Ofrivillig ensamhet - utbredd samhällsproblem i Sverige!
Att känna sig ensam och exkluderad är känslor som alla kan uppleva. Ensamhet kan vara självvald och positiv, men när den är ofrivillig får den negativa konsekvenser för både den psykiska och fysiska hälsan.
Det är alltför många äldre i Sverige som känner sig ensamma idag, vilket medför risker för både deras psykiska och fysiska välbefinnande.
Det finns olika skäl till ensamhet. Förlust av sociala sammanhang, såsom arbetsplats, närstående eller familj, är ofta betydande faktorer som leder till ofrivillig ensamhet. Ofrivillig ensamhet ökar risken för isolering, försämrad hälsa, demenssjukdomar och psykisk ohälsa. Ensamhet kan också uppstå i samband med andra riskfaktorer, såsom ekonomiska, sociala eller fysiska hinder som påverkar vardagen. Begränsad syn, hörsel eller rörlighet kan göra det svårare att ta sig ut och vara aktiv, vilket i sin tur kan leda till ofrivillig ensamhet och isolering.
Ensamhet kan också resultera i en ohälsosam livsstil med dåliga kostvanor, brist på fysisk aktivitet, minskad självkänsla och för tidig död. Trots att depression är vanligare bland kvinnor, är män över 85 år överrepresenterade när det gäller självmordstal.
Här har vi samlat tips för dig som vill hjälpa någon som är ensam och för dig som känner dig ensam.
#Fikamedäldre
Vill du hjälpa någon att ta sig ur ofrivillig ensamhet. Här hittar du några tips.
Känner du dig ensam?
Här hittar du tips på hur du kan ta dig ur ofrivillig ensamhet.
Hälsosamma rutiner
När man mår dåligt är de vanliga vardagsrutinerna extra viktiga.
Senior fitness Öppnas i nytt fönster.
Träning anpassade för ett aktivare och hälsosammare liv. Börja din resa idag