Lyssna på sidan Lyssna

13,5%

ett urval av de kvinnliga konstnärerna i
kommunens konstsamling

Berta Hansson (1910-1994), född i Hammerdal, Jämtland, verkade som folkskollärare fram till 1945 i Fredrika där skolbarnen blev hennes främsta motiv. Efter studier för bl.a Otte Sköld och debututställning på Färg och Form i Stockholm 1942 hade hon ett stort antal separatutställningar i Stockholm och landsorten.

Saara Harju (1935-2017), född i Kristinestad, Finland, bosatt i Nyadal, Ångermanland från 1968 fram till sin död. Utbildad vid Konstakademin i Helsingfors och Konsthögskolan i Stockholm, representerad på Nationalmuseum och Moderna Museet. Hennes målningar är jordnära vardagsskildringar av djur och människor.

Atti Johansson (1917-2003), född i Kiruna men sedan1939 boende och verksam i Sollefteå. Med Fernand Léger utbildade hon sig i Köpenhamn framförallt hos Vilhelm Lundström. Atti engagerade sig i kvinnans jämställdhet, var aktivist i miljörörelsen och arbetade i akryl med teman om människorna, samhället, tekniken och naturen. Känd i hela landet framförallt genom ett antal stora offentliga utsmyckningar.

Maria Lagerborg (1955-), född i Domsjö, Ångermanland, utbildad vi Ålsta Folkhögskolas grafiklinje, ABF:s konstskola i Stockholm och Konstfack (animation och animerad film), Ljudkonst på Hola Folkhögskola, har haft separatutställningar i bl.a Sundsvall, Umeå, Skellefteå, Skövde, Halmstad och Stockholm. Hon har arbetat med träsnitt och andra typer av högtryck.

Madeleine Pyk (1934-) född i Stockholm, bosatt på Österlen, studerat vid Konstfack och Konstakademin i Stockholm, många studieresor till Brasilien, Afrika m m, utställningar i bl.a Hamburg, Amsterdam, Rom, Paris, Botswana, Galleri Blance, Färg och Form och Konstnärshuset i Stockholm, där hon gjort offentliga arbeten på olika platser, representerad i Moderna mMuseet, Norrköpings Museum, Östersunds Museum m. fl. platser.

Ragnhild Thorsell (1934-), född i Västervik, Småland, utbildad vid Slöjdföreningens skola i Göteborg och Konsthögskolan i Stockholm samt företagit resor till Spanien, Frankrike, Leningrad och Italien, haft utställningar i bl.a Borlänge, Wien och Liljevalch’s konsthall i Stockholm.

Karin Olsson (1928-2006), född i Gnarp, var verksam som målare och grafiker, autodidakt, debututställningen ägde rum 1964 i Stockholm, därefter medverkade hon i ett stort antal separat- och samlingsutställningar bl.a i Göteborg, Sundsvall och Gävle.

Astrid Theselius (1927-), kallad Tesse, född i Stockholm, var bosatt i Lidgatu, Näsåker tillsammans med maken Pär Andersson, utbildad vid Konstfacks avdelning för dekorativ målning, utställningar i bl.a Stockholm, Norrköping och Härnösand, offentliga arbeten i Backens kyrka och Gålsjö kapell, representerad på Nationalmuseum.

Lena Cronqvist (1938-), född i Karlstad, verksam i Stockhom, utbildad vi Konstfack och Kungliga Konstakademin i Stockholm, målare, skulptör och grafiker, debuterade 1965, hennes konst kan beskrivas som saklig och expressiv, ofta skildrande det drama som utspelar sig inom familjens ramar.

Kerstin Thorvall (1925-2010), född i Eskilstuna, uppvuxen i Sollefteå och Uppsala, utbildad vid Beckmans Skola till modetecknare, verksam som illustratör, skribent och kåsör, skrev flera böcker, diktsamlingar och noveller, genombrott hos den stora publiken med den självbiografiska romanen Det mest förbjudna. Genom sin djärva och självutlämnande öppenhet kring kvinnlig sexualitet och erotik har hon kommit att inta en unik ställning i den svenska litteraturen.

Lizzie Olsson Arle (1926-2006), född i Ärtemark, Dalsland, verksam som målare skulptör och konstpedagog, utbildad vid Konstfack, vid Académie André Lhôte och Académie de la Grande Chaumière i Paris, samt vid Academia di Belle Arti i Ravenna, verksam som rektor vid Gerlesborgsskolan under större delen av sitt yrkesliv, representerad vid Nationalmuseum, Moderna museet i Stockholm, Norrköpings museum och Kalmar museum.

Britta Molin (1919-2008), född i Skara, bildkonstnär, utbildad vid Académie Libre i Stockholm, Konstfack, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, samt för Stanley William Hayter på Atelier 17 i Paris, verksam som huvudlärare i grafik på Konsthögskolan Valand i Göteborg i slutet av 1980-talet, representerad på Moderna museet i Stockholm, Kalmar konstmuseum, Museum of Modern Art i New York, Bibliothèque nationale de France i Paris och Kunstmuseum zu Berlin.

Kontakt