Lyssna på sidan Lyssna

Starta hälsoskyddsverksamhet

Verksamheter som medför en risk för människors hälsa samt verksamheter där barn vistas (till exempel förskola och skola) är anmälningspliktiga. Det innebär att om du ska driva en sådan verksamhet måste du göra en anmälan till oss på miljö- och byggenheten.

Vilka verksamheter är anmälningspliktiga?

Verksamheter som behöver anmälas är:

• Yrkesmässiga verksamheter för hygieniska behandlingar som kan medföra risk för blodsmitta eller annan smitta på grund av användning av stickande eller skärande verktyg. Exempel på sådana hygieniska behandlingar är microneedling, fotvård, akupunktur, rakning med rakkniv, piercing, tatuering och kosmetisk tatuering etc.
• Bassängbad som upplåts åt allmänheten eller används av många människor.
• Lokal för undervisning, såsom förskola, öppen förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, grund- och gymnasieskola.
• Solarium som upplåts åt allmänheten.

Verksamheter som inte behöver anmälas
Om du är frisör, massör, utför rakning, manikyr, pedikyr eller liknande verksamhet vars syfte inte är att göra hål i huden behöver du inte anmäla din verksamhet till kommunen.

Estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar
Estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar är sedan 1 juli 2021 anmälningspliktiga till Inspektion för vård och omsorg (IVO). Läs mer om estetiska behandlingar på IVO:s webbplats.

Om din verksamhet erbjuder både yrkesmässig hygienisk behandling, som till exempel microneedling eller kosmetisk tatuering och injektionsbehandlingar som exempelvis botox och fillers, så har kommunen och IVO ett delat tillsynsansvar. I dessa fall ska den yrkesmässiga hygieniska verksamheten anmälas till oss och injektionsbehandlingarna ska anmälas till IVO.

Hur anmäler jag verksamheten?

Du kan anmäla din verksamhet antingen via e-tjänst eller blankett.

Tänk på att du måste göra din anmälan till oss senast sex veckor innan du startar verksamheten. Om du startar utan att ha anmält detta riskerar du att få betala en straffavgift, en så kallad miljösanktionsavgift.

Är ni flera verksamheter i samma lokal ska var och en lämna in en anmälan om hygienisk verksamhet till oss. Om du har personal anställda i din verksamhet ansvarar du för dem och de omfattas av din anmälan om hygienisk verksamhet.

Vid förändring eller flytt av verksamhet
Om du planerar att väsentligt förändra din verksamhet måste du informera eller i vissa fall nyanmäla din verksamhet hos oss.

Exempel på när du ska informera oss eller nyanmäla din verksamhet:

• Du ska informera oss om din verksamhet byter organisationsnummer eller ändrar från enskild firma till bolagsform. Detsamma gäller om du bygger om, utökar eller avslutar din verksamhet. I din kontakt med oss ska du ange verksamhetens namn och beskriva detaljerat vad ditt ärende gäller. Tänk på att vissa ombyggnationer eller ändringar av lokalens användningsområde kan kräva bygglov. Kontakta bygglovshandläggare och försäkra dig om vad som gäller i ditt fall om du är osäker.
• Om du ska flytta din verksamhet till nya lokaler innebär det en sådan stor förändring att du behöver lämna in en ny anmälan av verksamhet till oss.

Egenkontroll

Du som driver en verksamhet är skyldig att planera, kontrollera och förhindra att risker för skador, smittor eller andra typer av besvär som påverkar människors hälsa och miljö negativt uppstår. Exempel på risker kan vara dåligt rengjorda instrument, dålig ventilation eller bristande städning.

Vid hygieniska brister i verksamheten ökar risken för sjukdomsspridning, infektioner och allergibesvär. Egenkontrollen ska anpassas till din verksamhet vilket kräver att du har tillräckliga kunskaper om din verksamhet. I kunskapskravet ingår även att du ska känna till vilka lagkrav som gäller för din verksamhet.

Alla hygienverksamheter, även de som inte använder stickande och skärande instrument och inte är anmälningspliktiga, ska ha en egenkontroll enligt miljöbalken. Anmälningspliktiga verksamheter omfattas även av förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll och ska utöver det generella kravet i miljöbalken dessutom följa särskilda regler enligt denna.

För mer information se länkar under Relaterad information.

Kommunens tillsyn av anmälningspliktiga verksamheter

Miljö- och byggenheten på Sollefteå kommun är tillsynsmyndighet för en rad olika områden inom miljö och hälsa. För anmälningspliktiga verksamheter bedriver miljö- och byggenheten regelbunden tillsyn för att kontrollera att de regler och lagar som finns för verksamheten följs samt för att kontrollera verksamhetens egenkontroll. Syftet med tillsynen är att säkra allmänheten god hälsa och bra miljö.

Avgifter för miljö- och hälsoskyddstillsyn samt strålskyddstillsyn

Miljö- och byggenheten har tillsyn över verksamheter som kan påverka vår miljö och människors hälsa. För att finansiera tillsynen tar kommunen ut avgifter från verksamheterna vi kontrollerar. Avgifterna baseras på en taxa som beslutas av kommunfullmäktige.

Timtaxan för tillsyn enligt miljöbalken och strålskydd är för närvarande 840 kronor per timme. Kommunfullmäktige har, 2024-06-19, beslutat om ny taxa för miljöbalkens område och strålskydd. Från och med 1 januari 2025 är timtaxan 1100 kronor per timme. För mer information, se under Relaterad information.

Vad ingår i avgiften?
I tillsynstiden räknas inte enbart tiden vid tillsynsbesöket, i avgiften ingår även exempelvis:
• Inläsning av material
• Förberedelse inför besöket
• Kontakt med berörda parter
• Rapportskrivning och liknande

Du har rätt att överklaga avgiftsbeslut
Tycker du att din avgift är felaktig? Du har rätt att överklaga kommunens avgiftsbeslut inom tre veckor från att du tagit del av det.

Du skickar in ditt överklagande till miljö- och byggenheten, Sollefteå kommun. I ditt avgiftsbeslut finns information om hur du ska göra för att överklaga. Du kan också kontakta oss om du behöver hjälp.