- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Trygg och säker
- Brottsförebyggande
Brottsförebyggande & trygghetsskapande
Sollefteå ska vara en kommun som är trygg att besöka, bo och leva i.
Kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete omfattar förebyggande insatser på såväl individ- som gruppnivå med särskilt fokus på barn och ungdomar för att förhindra att barn och unga inleds i brottslighet eller utsätts för brott. Det omfattar även ett förebyggande arbete mot våld i nära relationer likväl som mot övrigt våld i samhället.
Förebyggande åtgärder för att främja, förankra och försvara demokratin skyddar mot en normalisering av rasism och främlingsfientlighet som är en grogrund för antidemokratiska rörelser och social oro. Mänskliga rättigheter, allas lika värde och jämställdhet ska genomsyra det demokratiska samhället.
Förebyggande åtgärder mot brott omfattar också fysisk planering med trygghetsåtgärder som välplanerade bostadsområden, trygga gångstigar med god belysning, ansade buskage, gatubelysning samt alkohol- och tobakstillsyn, serveringstillstånd, brandtillsyn, skydd mot olyckor, välplanerade evenemang m.fl. Brottsförebyggande arbete skapar trygghet och leder till minskad brottslighet vilket i sin tur skapar livskvalitet för kommunmedborgarna.
Minskad brottslighet och ökad trygghet är avgörande för att människor ska vilja bo och leva i Sollefteå.
Kommunerna har ett lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet Lag SFS 2023:196Länk till annan webbplats.
Lagen innebär i korthet att kommunen ska
- kartlägga brottslighet, omfattning och konsekvenser inom sitt geografiska område
- ta fram en åtgärdsplan för att förebygga brott utifrån den lokala lägesbilden
- ha en samordningsfunktion
- verka för att ha ett strategiskt råd för brottsförebyggande frågor som leds av kommunen
Samverkansforum Folkhälsa & Trygghet i Sollefteå kommun
Sollefteå kommun har ett strategiskt råd för övergripande frågor gällande folkhälsa och trygghet. Här medverkar kommunledning (politiker & tjänstepersoner), lokalpolisområdeschef Södra Ångermanland, räddningschef Höga kusten Ådalen, folkhälsoutvecklare Region Västernorrland, kommunens folkhälsosamordnare och brottsförebyggande samordnare.
Forumets fokus är samverkan mellan kommun, polis, räddningstjänst och region beträffande övergripande frågor om folkhälsa och trygghet för medborgare och besökare i Sollefteå kommun. Samverkansforumet har 4 mötestillfällen per år.
Sollefteå har också ett mer operativt råd för brottsförebyggande och trygghet, där finns förutom kommun och polis även representation från civilsamhälle såsom föreningsliv, fastighetsbolag och näringsliv.