- Startsida
- Hållbara Sollefteå
- Hållbar tillväxt
- Landsbygdsutveckling
- Landsbygdskonferens 2024
Höga Kusten Landsbygdskonferens 2024
FRAMTID PÅ LANDSBYGDEN
Våra livskraftiga landsbygder behöver landsbyggare och möjliggörare av alla slag: från ung till äldre, från företag till förening, från politiker till tjänstemän, från utrikesfödd till inrikes född. Tillsammans skapar vi mening, hopp och handling på våra landsbygder -inom de planetära gränserna! Landsbygdskonferens Höga Kusten genomförs i samarbete mellan kommunerna Kramfors, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik och Leader Höga Kusten.
Plats och boende
Hela konferensen genomförs på Hotell Hallstaberget i Sollefteå, där du också kan boka ett boende. Ange "Landsbygdskonferensen" för rabatterat pris.
Onsdag 25 september
09.30 Fika
10.00 Välkommen in i framtiden!
Emma Sundh hälsar välkommen in i framtiden. Emma är en av initiativtagare till Klimatklubben, bygger ett halmbalshus med sin man på den värmländska landsbygden med fokus på återbruk resurseffektivitet och närproducerat. Dessutom jobbar hon som konsult, journalist och föreläsare med inriktning på klimat, omställning, framtid och återbruk. Är vår samtid verkligen så himla bra? Och hur ser en vettigare framtid ut – inom planetens gränser? Emma föreläser om en hållbar framtid på landsbygden. Världen ställer om och det haglar smarta initiativ – satsningar som vi i Sverige kan inspireras av eller rakt av kopiera till just vår kommun och region! Vad väntar vi på? Följ med på under timme maxad med inspiration!
Efter föreläsningen blir det talkshow med gäster som från olika perspektiv blickar framåt. Med i talkshowen är bland andra Terese Bengard, verksamhetschef för Hela Sverige Ska Leva, som nyligen skrev boken "Världens mittpunkt: till landsbygdernas försvar"! Även Marcus Andersson från Future Place Leadership, presenterar resultaten från en ny undersökning kring flyttbenägenhet till landsbygden - Vilka drivkrafter och hinder finns? Vilka drivkrafter finns för invånare på landsbygder att bo kvar?
12.00 Lunch
13.00 Youth 2030 movement om ungas landsbygd
Hur kan unga få och ta mer makt i samhället? Youth 2030 Movement berättar om deras arbete för att riva hinder mellan unga och makten. De delar med oss av framgångar och lärdomar från projektet Youth Up North där vi jobbat i 4 år för att ungas delaktighet i Norr- och Västerbotten. För landsbygder där unga hörs, trivs och kan påverka både nu och i framtiden.
14.00 Talarstafett: Hur är det att vara ung på landsbygden?
Ungdomar själv tar scenen och delar med sig om hur det är att vara ung och bo på landsbygden 2024! Vilka hinder och utmaningar står våra ungdomar inför, och vad är det som får dem att stanna kvar? Kom och lyssna på experterna själva! Här får vi höra direkt från ungdomarna om deras unika upplevelser och drivkrafter.
14.15 Fika
14.45 Miniseminarier runda 1: valbara pass, se nedan.
Seminarium 1: GoSollefteå: Ett nytt grepp kring inflyttning
Sollefteå kommun i samverkan med influencer Kalle Flodin bjöd in kring 40 deltagare till ett sommar och vinterevent för att kunna uppleva Sollefteå och undersöka om det är platsen de drömmer om att leva sina liv. Deltagare från Sverige, Europa och till och med Argentina upplevde allt från längdskidåkning, vinterbad och vandring och mötte många Sollefteåbor. Resultat: 20% av deltagare har redan flyttat eller är på väg att flytta. Annette Bodén och Jennifer Andersson från Sollefteå kommuns tillväxtenhet delar med sig av lärdomar och ger sina bästa tips.
Seminarium 2: Lanthandeln - Navet på landsbygden
Hör Niklas Sjölund, lanthandlare och Årets Unga Företagare Västernorrland 2024, berätta om lanthandelns roll som motor och möjliggörare för en levande landsbygd. Hur lokalt engagemang, offensiv satsning på tekniska lösningar och breddat serviceutbud bidragit till att Lugnvik blev en trendbrytare. Från en så kallad utflyttningsort till att öka i befolkningsmängd tre år i rad. Seminariet anordnas av Hela Sverige Ska Leva Västernorrland
Seminarium 3: Ungas landsbygd
Vad vet ni om hur det är att vara ung 2024? Kanske inte så mycket, men under detta pass kommer Sollefteås ungdomsdelegation att dyka ner i de fantastiska möjligheterna och spännande utmaningarna som unga möter idag samt uppleva hur det är att vara ung på landsbygden. Och vem leder passet? Självklart de som verkligen vet hur det är att vara ung 2024 – ungdomarna själva!
Seminarium 4: Hur kan bygder attrahera och inkludera kompetens?
Projektet Din lots till Höga Kusten har utforskat hur bygder kan attrahera och inkludera kompetens. Projektet presenterar en digital lots till Höga Kusten (och inspiration till andra landsbygder!) samt en verktygslåda för bygder som vill attrahera och inkludera nya invånare. Bygderna ska bli en viktig faktor för att bidra med kompetens till det lokala näringslivet och kommunernas tillväxt. Bygdsam Nätradalen med näringslivsrepresentant medverkar tillsammans med projektledare i seminariet.
15.45 Miniseminarier runda 2: valbara pass
Samma pass som ovan
16.45 Uppsamling
17.00 Avslut
18.00 Middag och underhållning
Torsdag 26 september
08.30 Boendeförsörjning på landsbygden: Hur får vi igång flyttkedjan?
Ett pass där utmaningen med boende på landsbygden belyses från olika perspektiv. Hur får vi igång flyttkedjan? Hur får vi till att bygga attraktiva boenden på landsbygden när det är svårt att få till finansiering? Vilka finansieringsmodeller finns det, hur har andra gjort? Vad kan vi göra med våra ödehus?
Representanter från Kaxås projektet berättar om deras otroliga resa. På bara några år skapade projektet en befolkningsökning med cirka 160%, en mängd nya villor och en byskola full av barn. Projektet startade i 2019 med målsättningen att öka inflyttningen till Kaxås. Ett helt nytt bostadsområde byggdes med unga familjer som målgrupp.
Efter föreläsningen blir det talkshow med gäster där man diskuterar boendeförsörjning från olika perspektiv: finansiering, föreningar som vill bygga trygghetsboende, byggföretag, kommuner, kooperativa byggföreningar, fastighetsbolag: vad kan var och en bidra med, vilka vägar framåt ser vi och hur kan vi arbeta tillsammans?
10.00 Fika
10.30 Evenemangens betydelse för landsbygdsutveckling
Företagare och föreningar samordnar en stor mängd av evenemang på våra landsbygder, stora och små, från kultur till idrott. Dessa evenemang bidrar till trivsel i bygden, gemenskap, ekonomisk tillväxt och inflyttning, rörelse och folkbildning. Under passet intervjuar moderator Stina Haglund en mängd arrangörer om evenemangens betydelse för landsbygderna för att knäcka frågan: hur kan vi bli ännu bättre tillsammans?
11.00 Klimatpsykologerna: gemenskap och handling i en otrygg framtid
Hur bygger vi motståndskraftiga samhällen för en framtid som kan komma att präglas av betydligt mer konflikter, resursbrist och havererade ekosystem? Med hjälp av psykologi och kunskap om beteendeförändring vet vi att gemenskap och engagemang med andra är de viktigaste faktorerna för att skapa tåliga samhällen. I den här föreläsningen ger klimatpsykologen Kali Andersson dig några konkreta verktyg och exempel som kan hjälpa oss att undvika tankefällor och skapa en tryggare situation för oss och kommande generationer.
12.00 Avslutande lunch
Pris för konferensen
- Tvådagsbiljetter för offentliga organisationer eller företag: 1950 kr ex moms
- Tvådagsbiljetter för föreningar eller privatpersoner: 1100 kr ink moms.
- Biljett dag 1 (inkl lunch och middag) 700 kr ink moms. Gäller endast föreningar, företag och och privatpersoner.
- Biljett dag 2 (inkl lunch) 500 kr ink moms. Gäller endast föreningar, företag och privatpersoner.
Anmäl dig här:
Anmäl dig via denna länk: Landsbygdskonferens Höga Kusten - Sollefteå (ungpd.com)