- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Kommunens planarbete
- Översiktsplanering
Översiktsplanering
Alla kommuner ska enligt plan- och bygglagen ha en översiktsplan (ÖP) som omfattar hela kommunen.
Den översiktliga planeringen är riktningen och ramverket för hur vi tillsammans formar framtidens Sollefteå. Översiktsplanen berör hela kommunens yta och de översiktliga planerna är politiska visioner för hela kommunen. Den talar om hur kommunens mark- och vattenområden ska användas samt hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras i ett långsiktigt perspektiv.
Processen för att ta fram en översiktsplan är lång och innehåller flera tillfällen där du som invånare kan delta. Arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Sollefteå kommun pågår just nu, och tillfällen för medborgardialog kommer att informeras om.
Vad är en översiktsplan (ÖP)?
Enligt plan- och bygglagen ska varje kommun ha en aktuell översiktsplan som antas av kommunfullmäktige och den ska omfatta hela kommunen. Översiktliga planer är inte juridiskt bindande, de ska i stället vara vägledande och ge underlag för beslut vid kommande planering i exempelvis detaljplanering, bygglovhandläggning och tillståndsprövning. Kommunfullmäktige ska även en gång under mandatperioden ta ställning till översiktsplanens aktualitet.
Vad innehåller översiktsplanen?
Översiktsplanen beskriver hur kommunen vill utveckla staden, tätorter och landsbygder. För att sätta dessa långsiktiga riktlinjer behövs en bild av den önskvärda framtiden och en strategi för hur vi når dit. I översiktsplanen formulerar kommunen tillsammans med andra intressenter hur vi vill se en önskvärd och hållbar framtid för kommunen och hur vi når dit. Översiktsplan ska också redovisa hur olika riksintressen och andra allmänna intressen beaktas, behandlas och skyddas i planeringen samt att det redogörs hur kommunen arbetar med miljökvalitetsnormer, klimatrelaterade risker för den byggda miljön och mycket mer.
Fördjupningar och tillägg till översiktsplanen
Den översiktliga planeringen kan bestå av flera olika dokument som tillsammans styr hur kommunen ska utvecklas. I takt med att kommunen utvecklas och förutsättningar förändras kan det vara nödvändigt att göra ändringar i översiktsplanen för vissa orter eller områden eller tillägg till översiktsplanen avseende vissa frågor. Sådana ändringar och tillägg kallas fördjupning av översiktsplanen (FÖP) eller tematiska tillägg. Att arbeta med tillägg och fördjupningar är ett sätt att hålla planen aktuell.
Fördjupning av översiktsplan (FÖP)
Fördjupade översiktsplaner används för att utreda samband, åtgärder och konsekvenser inom ett mer avgränsat geografiskt område och med betydligt högre detaljeringsgrad, än den kommuntäckande översiktsplanen. Den fördjupade översiktsplanen gäller parallellt med kommunens översiktsplan och den är inte heller juridiskt bindande, men utgör ett viktigt strategiskt underlag som underlättar det efterkommande arbetet med att ta fram detaljplaner. Se fördjupningar av gällande översiktsplanen under Relaterad information.
Tematiska tillägg till översiktsplanen
Om man ska planera strategi för en enstaka fråga eller vill belysas ett specifikt tema mer ingående som berör hela kommunen kallas det "Tematiskt tillägg till översiktsplanen". Det kan behöva tas fram för att nya behov har uppstått sedan översiktsplanen togs fram, eller för att det inte finns tillräckligt tydliga strategier om just den frågan i översiktsplanen.
Planeringsstrategi
Enligt 23 § plan- och bygglagen ska kommuner varje mandatperiod ta ställning till ändrade planeringsförutsättningar av betydelse för översiktsplanens aktualitet. Tidigare kallades detta för aktualitetsprövning av översiktsplanen men är sedan 2020 ersatt av planeringsstrategi. Ställningstaganden i översiktsplanen ska fortsatt aktualitets bedömas men nytt för planeringsstrategin är att kommuner även ska redogöra för det fortsatta arbetet med översiktlig planering. Utöver detta har det tillkommit ett tidskrav som innebär att kommuners översiktsplaner förklaras som inaktuella ifall en planeringsstrategi inte antas inom 24 månader från starten av en ny mandatperiod.
En planeringsstrategi för Sollefteå kommuns översiktsplan antogs av fullmäktige 2022-02-28, se dokumentet under Relaterad information.
Gällande översiktsplan
Den senaste översiktsplanen (ÖP) för Sollefteå kommun antogs 2017 av kommunfullmäktige. Se översiktsplanen med tillhörande kartor och handlingar under Relaterad information.
Relaterad information
- Översiktsplan för Sollefteå kommun (pdf, 3.7 MB)
- Fördjupad översiktsplan för Sollefteå stad (pdf, 8.7 MB)
- Fördjupad översiktsplan för delar av Skärvsta & Rödsta byar (pdf, 18.8 MB)
- Planeringsstrategi - Översiktsplan för Sollefteå kommun (pdf, 9.2 MB)
- Karta - 1.1 Riksintressen (pdf, 9.5 MB)
- Karta - 1.2 Natur & Miljö (pdf, 6.5 MB)
- Karta - 1.3 Risker (pdf, 6.6 MB)
- Karta - 1.4 Skydd & Utpekande (pdf, 7.6 MB)
- Länsstyrelsens yttrande (pdf, 4.4 MB)
- Miljökonsekvensbeskrivning (pdf, 16.2 MB)
- Medborgardialog om översiktsplan i Sollefteå kommun (pdf, 4.4 MB)
- Beslut 2017-08-28 (pdf, 71.1 kB)
- Beslut 2017-08-28 rättningar (pdf, 88.8 kB)
- Plan- och bygglagen
- Översiktsplanen - Boverkets vägledning
Kontakt
- Medborgarservice
- Öppettider: 07:45 - 16:30
- Telefon: 0620 - 68 20 00
- E-post: kommun@solleftea.se