Lyssna på sidan Lyssna

Värmepumpar

Som fastighetsägare har du flera olika sorters uppvärmning att välja på. På dessa sidor finner du information om bland annat luftvärmepumpar, bergvärme och jordvärme.

Vid frågor eller behov av hjälp kan du kontakta kommunens energirådgivare.

Om du vill installera berg-, jord- eller vattenvärme behöver du göra en anmälan till kommunen. Värmepumpar kan ha en påverkan på omgivningen, därför är placeringen av anläggningen viktig.

Anmälan

Anmälan
Innan du installerar en värmepump som använder berg-, jord-, yt- eller grundvatten måste du anmäla det till kommunen. Skicka in anmälan i god tid och se till att anmälan är komplett med karta (situationsplan) och eventuella grannyttranden. Vänta på kommunens beslut innan du startar installationen. Om du installerar utan att anmäla kan du få betala en miljösanktionsavgift.

Avstånd mellan borrhål och byggnader

  • Avståndet mellan borrhål för bergvärme bör vara minst 20 meter
  • Borrhålet bör placeras minst 4 meter från husväggen eftersom byggnaden eller dräneringen kan skadas

Avstånd mellan borrhål och avlopp samt dricksvattentäkt
Har du eget avlopp och dricksvattenbrunn behöver du förutom att markera det planerade borrhålet (energibrunnen) på situationsplanen även markera avloppet och dricksvattentäktens placering på fastigheten. Rekommenderat minsta avstånd mellan:

  • energibrunn och borrad dricksvattentäkt 30 meter
  • energibrunn och grävd dricksvattentäkt 20 meter
  • energibrunn och avloppsanläggning 30 meter

Prata med dina grannar

  • Prata med dina grannar om den planerade borrningen och informera om var du planerar att borra
  • Din granne kan ha viktig information som inte går att hitta på annat sätt, exempelvis gamla borrhål eller servitut

Grannyttranden
Borrhålet måste placeras så att även grannarna kan borra i framtiden. Planerar du att borra inom 10 meter från fastighetsgränsen måste anmälan kompletteras med yttranden från grannarna.

Strandskydd
Om du ska borra för bergvärme eller anlägga ytjordvärme inom ett strandskyddsområde, det vill säga 100 meter från vatten, ska kommunen även göra en bedömning om du behöver ansöka om strandskyddsdispens.

För mer information om anmälan, installation av värmepumpar samt anmälningsblanketten se nedan.

Luftvärmepump

Att installera en luftvärmepump kan vara fördelaktigt för både miljön och ekonomin, men ibland kan omgivningen påverkas negativt. Ingen anmälan till kommunen krävs, men för rådgivning kan du kontakta kommunens energirådgivare.

Exempel på luftvärmepumpar är:

  • frånluftsvärmepump
  • luftvattenvärmepump
  • luftluftvärmepump

Vissa modeller är inte anpassade för det svenska klimatet. Värmepumpen kan orsaka buller, därför är det viktigt att visa hänsyn till grannar och noga överväga placeringen av värmepumpen.