Lyssna på sidan Lyssna

Restaurang och livsmedelsprogrammet (RL)

Restaurang och livsmedelsprogrammet är rätt val för dig som tycker om matlagning och är intresserad av hur man producerar och hanterar livsmedel samt skapar en helhetsupplevelse för gästen.

Hos oss får du möjligheten att arbeta praktiskt med måltiden samt sätta gästen i fokus. I restaurangbranschen arbetar du nära kunderna - vi lär dig bemötande, kommunikation och service.

Oavsett om du är anställd eller driver eget företag är det viktigt med kunskaper om Entreprenörskap och Företagande - kurser vi spetsat till utbildningen med!

I skolans egna restaurang Smaklöken får du bland annat utbildning i matlagning, servering och barteknik.

Utbildningen ger dig också möjligheten att få allmän behörighet för vidare studier på universitet och högskola.

Du har minst 15 veckor APL (arbetsplatsförlagt lärande), där du knyter värdefulla branschkontakter.

RL ger en bra grund att stå på och du har möjlighet att jobba både lokalt men även globalt i framtiden. Vi har redan nu ett gott samarbete med olika verksamheter inom branschen med bra möjlighet till APL både i närområdet men också i storstäder.

Hos oss kommer lära dig att våga satsa, vara kreativ och ta egna initiativ - vi lägger stor vikt på din personliga utveckling där både självkänsla och självförtroende skall få chans att växa.

Hos oss kommer du lära dig att våga satsa, vara kreativ och ta egna initiativ - vi lägger stor vikt på din personliga utveckling där både självkänsla och självförtroende skall få chans att växa.

I årskurs 2 specialiserar du dig på kök eller servering.
Samtliga inriktningar kan kombineras med skolans idrottsinriktningar och din utbildning kan leda till fortsatta studier på högskola/universitet.

Kök
I köket får du komponera matsedlar, planera arbetet, laga näringsriktiga, välsmakande och tilltalande maträtter.Det kommer även ingå utomhusmatlagning vid olika evenemang.

Servering
I matsalen får du lära dig barteknik (bartender), mat- och dryckeskombinationer, servera gäster samt utveckla din känsla för service. Servering och utåtriktad verksamhet vid evenemang kommer också att ingå


Poängplan Restaurang och livsmedelprogrammet

Gymnasiegemmensama ämnen

 

Ämne

Nivå

Åk 1

Åk 2

Åk 3

Engelska

1

100



Engelska

2


100


Historia

1a1

50



Idrott och hälsa

1

50

50


Matematik

1a

100



Naturkunskap

1a1


50


Religionskunskap

1


50


Samhällskunskap 1a1

1

50



Sva/Sve

1

100



Sva/Sve

2


100


Sva/Sve

3



100


Programgemensamma ämnen

Ämne

Nivå

Åk 1

Åk 2

Åk 3

Livsmedels och näringskunskap

1




Måltid och bransch

1




Måltid och bransch

2




Inriktningskurser

Ämne

Nivå

Åk 1

Åk 2

Åk 3

Mat och dryck i kombination

1




Matlagning

1




Servering

1




Programfördjupningar

Ämne

Nivå

Åk 1

Åk 2

Åk 3

Bestäms av respektive program under våren










 





















Individuellt val

Ämne

Åk 1

Åk 2

Åk 3

Individuellt val


100

100

Gymnasiearbete

Ämne

Åk 1

Åk 2

Åk 3

Gymnasiearbete



100


Personal

Bibi Öhrnell

Biträdande rektor

Ansvarig skolledare för Restaurang och livsmedelsprogrammet

Telefon: 076 - 014 56 38
E-post: bibi.ohrnell@utb.solleftea.se

Mikael Holmsten

Programansvaring för Restaurang och livsmedelsprogrammet

 

E-post: mikael.holmsten@utb.solleftea.se

Stellan Tegström

Kocklärare och mentor

 

E-post: stellan.tegstrom@utb.solleftea.se

Barbro Wallin

Resurs

 

E-post: barbro.wallin@utb.solleftea.se

Lotta Avila

Mentor

 

E-post: lotta.avila@utb.solleftea.se